Sidan uppdaterades senast 2009-07-09 

 5 boktips till julen 2007

Så här inför julen kan det kanske vara bra att få några tips på bra hundböcker. Antingen att önska sig i julklapp eller att köpa själv för att läsa under ledigheten. Jag älskar att läsa böcker om hundar och hyllbredden växer konstant i bokhyllan under kategorin hundar och nya böcker kommer ständigt ut i affärerna. Det är dock inte ofta som jag känner att hela boken är bra utan oftast är det en del, ett kapitel eller ibland bara vissa meningar som tilltalar. I år tycker jag att det har kommit ut några riktigt bra böcker som jag gärna rekommenderar.

Den första boken är Grunden med hunden av Jörgen Thynell och Pernilla Hanke. Den är mycket intressant för att den beskriver så handfast kontakten med hunden på ett sätt som inte finns i bokform tidigare. Den förklarar de taktila signalerna som är så viktiga i samarbetet med hunden. Med tydliga bilder, ofta tagna i serier, visar de hur man ska göra och vilka svar som kan förväntas från hunden. Detta är självklart för den mycket duktige och erfarne hundföraren men få instruktörer förmedlar och använder sig av det i kurser. Denna bok kan man inte låna på biblioteket för man behöver återkomma till den under en längre tid och så ska man anteckna vad man ser hos sin egen hund. Den räcker länge J

Den andra boken är Mentalitetsboken av Kenth Svartberg och Curt och Ingalill Blixt. Vid årsskiftet så ändrades mentaltestet för brukshundar och i och med det så ändrades en hel del vokabulär inom beskrivning av de mentala beteendena på hundar. Borta är de svåra orden och definitionerna som skärpa, hårdhet, dådkraft osv. Om man är intresserad av hundars mentalitet så finns här mycket att läsa och fördjupa sig i.

Den tredje boken är Med sikte på 10:an av Niina och Kenth Svartberg. Titeln kan låta väldigt tävlingsinriktad men innehållet är mycket träningsorienterat. Beskrivningarna på olika belöningstekniker är väldigt bra och det är definitivt en svår sak när man träna hundar. De beskriver även hur man ska tänka när man vill att hunden ska utföra olika övningar, från första steg till färdigt moment.

Den fjärde boken är Stressade hundar av Martina Nagel och Clarissa v. Reinhardt. En del beteende hos våra hundar kan vara lite svåra att förstå, vi uppfattar situationerna annorlunda. Hur de hanterar situationer är individuellt och kan också variera vid olika tillfällen. Det som är svårt för den ena kan vara lätt för någon annan och vice versa. Det är vår uppgift som hundförare att hjälpa hunden igenom det som hunden uppfattar svårt, frågan är när vi ska hjälpa till. Den här boken beskriver stressbeteenden hos hundar. Genom att läsa den här boken kommer du förstå när din hund ger dig stressignaler och behöver ditt stöd.

Den femte boken är Hundmöten av Memea Mohlin. Hundmöten sker dagligen under promenader. Men vad säger hundarna egentligen till varandra när de möts?  Ofta misstolkas det av hundförarna. Den här boken beskriver hundarnas kroppsspråk och med tydliga bilder och text under varje bild får vi förstå kommunikationen som sker mellan hundarna. Många möten kommer att bli mindre dramatiska efter att alla har läst den.

Njut av en skön lässtund och God Jul!

Yvonne Mattsson