Kommunikation med djur;  Hamlet talar

Att kommunicera med djur är egentligen inte märkvärdigare än att kommunicera med människor, bara lite annorlunda.

Jag vill absolut inte påstå att jag är någon kommunikatör men jag har en upplevelse. Efter den är jag övertygad om att kommunikationen finns där bara man är lyhörd och orkar. Jag red på ridskola för några år sedan och i februari 2001 skedde det som jag senare skrev ned. Hästen som pratade med mig finns idag i häst himmelen och trots att han inte var min favorit att rida så kommer jag alltid att minnas honom mycket väl.

 

Pratar hästarna i stallet med oss ryttare?

För ett par veckor sedan hoppade vi och jag hade valt att rida Vivaldi, han hade tidigare hjälpt mig över hindren under den perioden som jag såg hinder som avkastningshållplats. Hans humör är kanske inte det bästa och i början av lektionerna så är han riktigt tjurig, men denna lördagsmorgon var han också synligt halt. Det var bara att byta häst.

Hamlet fick snabbt avbryta sin frukost och stalltjejen Sandra hjälpte mig att snabbt klä på honom. Jag försökte vara lugn men var nog lite stressad av att lektionstiden gick, så jag gick några steg före den lunkande Hamlet på vägen ner till ridhuset. Vid hagarna hörde jag ett snusande bakom mig som gjorde att jag direkt stannade och vände mig om mot Hamlet. Tydligt hörde jag hur han frågade mig: -Vad ska du och jag göra?…Du brukar inte rida mig och ……ensamma?

Högt och spontant svarade jag honom att de andra hästarna redan var i ridhuset och att Vivaldi hade blivit halt, så nu var det han och jag. Nöjd var han med det svaret och tillsammans gjorde vi det bästa möjliga av den tid som var kvar av lektionen. Ingen av oss hade väl några större ambitioner. Lektionen tog snabbt slut och Hamlet hade lagom vaknat och värmt upp sig. Sigge skulle ta över Hamlet på lektionen efter oss. Jag var glad att hopplektionen var över och såg fram emot nästa lördag då det åter var dressyr. Men jag var säker på att jag då skulle jag inte rida Hamlet. Han är alldeles för tung och stor, men perfekt för mig vid hoppning, det  märks knappast när han går över hindren.

 Det var så härligt att få vara med om detta. Tidigare har jag upplevt en kommunikation som mer handlar om utbyte av sinnesstämning men denna gång hörde jag orden, ’Vad ska du och jag göra?..’. Jag använder mycket av min intuition i arbetet och litar stenhårt på den, så varför skulle det inte vara möjligt att kunna höra när hästarna pratar. Det gäller bara att vi lyssnar och vågar höra vad vi hör. Tack Hamlet.