Utställning i Visby den 4 och 5 juli 2009

3 juli 2009

Upp ganska tidigt, vi ska ta färjan till Gotland och åka på 2-dagars utställning. Det är jag, Henna och Ting samt hundarna Shanti, Preety och Tyra. Pia och Zally skulle också med som sällskap men Zally verkade vara nära löp och distraherade Shanti sist så mycket. Det är varmt, nästan 28 grader och när vi kommer fram till Nynäshamn börjar det störtregna. Vi hade platser med vilstol och jag hade sett framför mig hur vi sitter på däck och njuter i solen, som tur är alla platser inomhus.

I matkön framför oss på färjan står ett svenskt känt rockband och det retar mig att jag inte fann mig och frågade dem "Ska ni också till hundutställningen?". Det var the Poddles :-). Henna blev fascinerad av att de var rockmusiker på heltid, det vill säga bar scenkläder till vardags. Det är klart, hade jag mött någon av deltagarna i Lordi på Helsinkis gator hade jag också blivit mycket förvånad, kanske rädd :-o

När vi anländer Visby hamn har solen kommit fram. Vi blir direkt överväldigade av hur vackert det är. Jag har inte varit där sedan 1976, då som en scout men jag känner igen några platser. Vi var ett gäng som cyklade runt Gotland och massor med minnen kommer tillbaka. Jag blir lite lycksalig för jag inser att det var nog då som jag började få upp ögonen för Ted. Gud så länge sedan. I augusti är det 40 år sedan vi träffades första gången, då som nya skolbarn i första klass...

Vi åker ut från staden och blir alldeles betagna av naturen, alla blommorna och så upptäcker vi de vallmobeklädda åkrarna, helt fantastiskt! Vi blir alldeles lyriska och tre stycken galningar försöker få den bästa bilden med mest röda vallmo, kan man få in de blåa blommorna så är lyckan fullkomlig. Ting har värst kamera och mest tålamod!!! Vi inser att vi inte kan stanna på alla platser utan försöker komma ihåg vilken plats som blir bättre än förra för att kunna bestämma vilken plats som är den bästa för att få den bästa upplevelsen. Jo, det är lätt att man blir lite fanatisk :-)

Till slut kommer vi fram till vårt hotell som ligger vid en golfbana. När vi så kommer till vårt rum behöver ingen vara mögelallergiker för att känna igen lukten. Henna är allergisk mot mögel och blir direkt påverkad. Vi kan efter några telefonsamtal byta rum. Det har varit en lång dag, vi åker och äter en pizza sedan direkt i säng, zzzzz

 

Lördagen den 4 juli 2009

Tidig morgon, vaknar med migrän, frukost i bilen, inget kaffe och regnet hänger i luften. Dagen kunde ha börjat bättre. Väl på plats öser regnet ner. Min uppgift denna helg, förutom att vara chaufför och koppelhållare var att leta efter ett tält som verkar bra, alltså har vi endast paraplyer. Henna och Ting springer in, jag hinner precis på plats när de gör en förändring och startar med kooiker, det skulle varit en ras före. Alla är inte på plats och jag letar efter Felicia (den duktiga tjejen som skriver på forumet), det hade varit så roligt att träffa henne men vi ser dem inte och antagligen har de fått förhinder.

Shanti är först ut som enda hane. Det regnar kraftigt och gräset är inte riktigt klippt. Det blir dock inget hinder för honom som därmed blir Svenskt Utställningschampion!!! Ringsekreteraren är lite rörig men allt blir rätt till slut och rosetterna delas ut. Nästa hund är en finsk tik och hon får ck. Tyra och Studza kommer in. Min migrän tilltar och jag hinner se vilka hundar som blir BIR och BIM innan jag går in i dimman fullständigt. Som tur är har det slutat regna så jag blir liggande bredvid bilen i några timmar innan verkligheten återkommer. Tack för all ny migränmedicin annars hade jag inte kunnat rört mig på flera dagar.

Vi stannar till gruppfinalen men där slutar dagens utställning för oss. En lyckad dag med Shanti som blev champion och BIR och Tyra som blir BIM. Innan dess ser vi Christl bli BIG-2 med Toddy, Grattis! Det märks att man varit med några år då flera välkända ansikten hälsar glatt.

Vi bestämmer oss för att ta picknick på den södra delen av Gotland. Vi hittar vägen mot en strand. Vid parkeringsplatsen är vi så hungriga att vi inte ids vänta utan har äter där istället. Senare tar jag och Ting hundarna för att se stranden. Henna behöver vila sitt brutna knä och har mycket ont, det är inte så svårt att förstå... usch! Vi hade gjort rätt som ätit på parkeringen för den var mycket mysigare än den lilla strandkant som vi hittat. Med våra kameror tog vi lite härliga bilder. Vi åkte tillbaka till vårt hotell och somnade snabbt!

RESULTAT

Öppen klass hanar

Callitris Girello Erminia 1,1, ck, CERT, BIR!!!

Öppen klass tikar

Black Amiikos Bentsje Branda 1, 1, ck, CERT, Btkl 2

Championklass tikar

Mattssons Tyra ck, Btkl 1, BIM!!

Trigger K New Tricks chkl 2

Omdöme om dagens domare: Paul Scanlon, Irland, Excellent

Mitt omdöme denna regniga dag med migrän är inte så fullständig. Jag väljer att fria istället för att fälla, det är inte så mycket mer som kan bedömas, åtminstone inte av mig.

Söndagen den 5 juli 2009

Denna morgon får vi njuta av en härlig frukost på hotellet, gott! Henna och Ting har valt ut några platser som måste fotograferas på vägen till utställningen. Det blir många stopp men vi hinner inte med alla. Det visar sig att jag av alla människor är den som måste hålla koll på tiden, det har aldrig hänt förut!!!

Idag skiner solen men det är inte varmt, till och med strumpor behövs. Vi hittar en plats i utkanten där vi slår läger. I ringen pågår bedömningarna och idag kommer det att ta längre tid. Domaren gör inget förhastat och förklarar bra sina motiveringar. Jag sitter bredvid ett ekipage med Lapsk vallhund och domaren förklarar så underbart varför hon väljer att inte placera en ung hane högre att det går kårar på kroppen och i ögonvrån känns en tår. Usch, så blödig man kan vara.

Först ut är det Preety. Han är väldigt duktig och trygg i ringen för sin unga ålder. Han får sitt första ck vilket innebär att han får ett svenskt cert. Nästa och sista kille är Shanti som idag går i championklassen. Han blir också bästa hane, helt riktigt eftersom Preety inte är tillräckligt färdig än men frågan är hur det blir i framtiden...

Först bland tikarna är den finska tiken och domaren tvekar inte för att ge henne ett ck. I championklassen är det återigen Tyra och Studza som mött varandra så många gånger. I år har det gått bättre för Tyra men så har det inte alltid varit, trenden fortsätter även denna gång. Idag fick båda hundarna ck. Så för bästa tik är det tre hundar som möts. Tyra är inte lika kvick i steget idag och det blir den finska tiken som får möta den finska hanen. Shanti blir BIR!!!

Nu tänkte vi inte stanna till gruppfinalen utan istället turista lite. Samtidigt var det så mycket vi ville kolla in på utställningen att till sist var det dags för gruppfinalen. Det var samma gruppdomare som på lördagen, konstigt, men idag tittade han lite noggrannare på Shanti. Det hjälpte inte.

Nu skulle vissa bada!!! Inte jag. När vi nådde havet ändrade vissa sig! Vi gick på stranden och kände den underbara doften av hav. Hundarna sprang och vi fotograferade, alla tre. Henna har en mindre kamera så hon måste gå närmare, det innebär att hennes rumpa är nog den mest fotograferade, åtminstone denna helg :-) Vidare skulle vi försöka turista i Visby, rosornas stad, tänk att man för en gångs skull är där vid rätt årstid!!! Nästa år skulle de flytta utställningen till sista helgen i augusti, kanske bättre på ett sätt eftersom det krockade med Almedalsveckan men man missar alla underbara blommor som pryder Gotland, helt fantastiskt!

Väl inne i Visby inser vi att tiden är knapp och våra kroppar värker. Jag som klockmäster inser att mat är nödvändigt. Vi hittar ett ställe där hundarna får komma med men maten var ett bottennapp. Vi hinner endast en bråkdel av Visby och inser att man får åka dit som turist något annat år. Ett återbesök blir det absolut!

RESULTAT

Juniorklass hanar

Mattssons Preety, 1, 1, ck, CERT, Bhkl 2!!!!

Championklass hanar

Callitris Girello Erminia ck, BIR!!!

Öppen klass tikar

Black Amiikos Bentsje Branda 1, 1, ck, CERT, BIM!!!

Championklass tikar

Mattssons Tyra ck, chkl 1, Btkl 2

Trigger K New Tricks ck, chkl 2, Btkl 3

Omdöme om dagens domare: Yvonne Brink, Excellent

Jag gillade Yvonne förutom att hon är min namne. Hon var ordentlig med att känna igenom hundarna, tydlig och korrekt med sina omdömen och mjuk i sitt bemötande mot hundarna. Hon har endast dömt en kooiker i Sverige tidigare men dömt dem utomlands. Hon kändes inte osäker och det gillar jag. Kanske får hon lite extrapoäng för till uttalande om den Lapska vallhunden :-)

Sidan uppdaterades senast 2010-04-02