Bamses resultat

VILTSPÅR, OMDÖME

2005-05-29    Ekerö    Domare Leif O Rohlin     Resultat: 1:a pris HP, maxpoäng 42    Förare: Yvonne Mattsson
Ett ypperligt spårarbete. En mycket bra hund!

Vi gick två spår till för domare men det var i samband med dem som jag förstod att han inte mådde bra. Den första gången vägrade han att gå ut vilket aldrig hade inträffat tidigare, samtidigt visste vi att det var mycket vildsvin i området och jag trodde från början att det var orsaken.
Nästa gång gick han ut så fint men efter 200 m började han larva runt. Det var väldigt tydligt att han inte spårade aktivt och varken jag eller domaren förstod någonting. Efter en en stund fick vi sätta honom på spåret igen och han gick kanonbra igen. Men efter några hundra meter blev det samma visa igen, han låtsades spåra men lallade bara omkring. Jag förstod att vi inte skulle få något pris men ville inte att han skulle få framgång med detta beteende.
Vi satte honom på spåret och han tog sig då till klövern. Domaren hade inte varit med om en hund som spårade så perfekt för att sedan plötsligt sluta. Bamse kan se väldigt lurig ut när han gör något som han vet att man ogillar men han skulle inte göra något så uppenbart om det inte fanns en orsak. Orsaken kom fram lite senare och berodde på hans skada i ryggen. I efterhand har jag förstått att han inte orkade hålla huvudet lågt och ryggen i utsträckt läge under ett helt spår. Trist att vi inte kunde fortsätta med viltspår. Ibland får han gå ett kort spår men det är egentligen ingen utmaning för en mycket duktig spårhund.