Välkommen!            In English and other languages          Gamla Nyheter           Sidan uppdaterades senast 2013-02-07

En ny sida är på gång www.hundifokus.se

Oj så lång tid det har tagit och tyvärr har den här sidan varit borta ett tag. Nu ska jag försöka ställa allt till rätta. Den här sidan kommer finnas kvar men inte uppdateras mer. Den nya sidan är indelad i fyra olika delar. En del är om alla hundar oavsett ras. Den andra delen handlar om rasen kooiker med specifika förutsättningar, egenskaper och beteenden. Den tredje ska ersätta det mesta av innehållet på denna sida, om min kennel och uppfödning. Och den fjärde delen är en blogg där ni kan läsa om händelser i min och mina hundars vardag. Jag hoppas att ni kommer tycka om den här förändringen! Jag vill också passa på att tacka alla som har saknat sidan, det ger inspiration att börja igen!!!

Yvonne

Mars 2012

Tindra och Texas har fått tre små söta tjejer!

Vår 8:e valpkull, Mattssons Mirya och Fagayas Texas af Odis föddes den 6 mars 2012

 

Det finns ingen valp kvar i denna kull men kanske i nästa...

      Tyra
         o
       Ace

 

 

Mattssons Tyra och Snötassens Ace planerad valpning i mitten av maj!!!

Jag väntar på bilder, glömde kameran :(

 

 

 

29 maj 2011

En mycket överraskande dag men kanske ändå inte...

Grattis TROY och MARIELA till er första agilitypinne på premiärtävlingen och en tredjeplats, mycket imponerande!!!

Grattis YASPER och LENA  som idag blev BIR i Österbybruk och

Grattis till TEDDY och JILL som blev BIR-VALP!!!

Det blev inget sista CERT idag för Tindra men hennes trötthet är inte överraskande efter vårt äventyr för några dagar sedan. Nu hoppas vi på valpar :-)

 

26 maj 2011

Idag har vi firat Bamses 12-årsdag!!!

Grattis älskade hund, du betyder så mycket för mig och familjen men det vet du ju, klok som du är!

 

12 maj 2011

Nu har Myzac och Harry flyttat till sina nya familjer. Myzac bor tillsammans med pappa i Skåne och Harry har åkt till Finland med Anki, Janina, Pernilla och Cecilia. Vi hoppas att ni får mycket glädje tillsammans!

Willyam söker fortfarande någon som vill ha värme och kärlek av honom. Är du den som vill ha en glad sprallig kille vid din sida? Ring eller maila!

Preety har nu äntligen blivit Finsk o Estnisk Champion! Grattis!

Idag är det kalas hemma hos Preety, Ymer, Zacky och Zally! Jag hoppas få lite tårta hemma hos Zally :)

Det är mycket som borde uppdateras på hemsidan just nu och jag jobbar med det men har valt att göra det lite annorlunda, så det kommer nog att ta lite tid. Hoppas att ni har överseende!

 

1 maj 2011

Oj, ett gäng inspärrade fyllehundar dagen efter Valborg! Det var ett herrans liv och stoj tills de upptäckte att grinden var stängd !!!

23 april 2011

"När jag bli stor ska jag bli en vacker kooikerhondje. Nu är jag bara en liten kocka, en jordkocka som hjälper matte att plantera sin efterlängtade bokhäck."

"Matte var väldigt nöjd efteråt men ni ser vem som gjorde jobbet, inte undra på att vi var trötta sen."

 

Vår lille Yoker tillsammans med matte!!!

 

Congratulation! Mattssons Melody, CAC and CACIB!!!

19 april 2011

Grattis Tindra och Linn!!! Cert och BIR i Västerås, lyssna nu på domare Nils Mohlin och ta det sista certet :-)

Årets Kooiker är en  utmärkelse och tidigare år var det inte så många som hade lämnat sina resultat men i år var det väldigt många, så jag är väldigt stolt att Mattssons Yasper fick en bronsmedalj. Grattis Lena, ni är så duktiga!!!

I helgen hade Mariela och Troy premiär på två inofficiella tävlingar. I lördags var det rallylydnad och på söndagen lydnad, vilka resultat!!! 86 p på rallylydnad trots förarfel med 10 p avdrag och 170 p i lydnad. Nu ser vi fram emot de officiella resultatet.

 

 

11 april 2011

Isen är borta och våren är här, redan med en viss smak av att sommaren är på väg.

Det är inte bara knopparna och valpar som har vaknat och växer så det knakar. Bamsebjörnen har vaknat ur sitt ide, vilket innebär att gamlingen är iväg på sina egna utflykter igen och är borta i flera timmar. Just nu är han verkligen jobbig. Usch, ikväll har lagt upp sina jaktrester på alla dörrmattor och är nu instängd så att ingen annan hund får smak på äventyren. Jag måste erkänna att han gör det så snyggt, när han kommer tillbaka låtsas han ha varit på plats hela tiden. Jag är så glad att han inte tar med sig Hyalmar, han skvallrar men då är redan Bamse utom synhåll. Ja, Bamse både hör och ser utmärkt och det finns ingen tendens på att han börjar bli gammal i sinnet, snart 12 år!

Våra underbara valpar är på bettet :-)  Valparna är ett härligt gäng med skön attityd. Vår vita kille har troligen en grythundsgen för han hittar alla små skrymslen att krypa in i. Hur han alltid kommer in i vår stängda garderob, det krävs nog en övervakningskamera. Den bruna svansen är social och vill gärna vara med överallt. Herr1, den första som kom, han är aktivast och mest påhittig och undersöker allt. Tjejen är glad, positiv med skön grundinställning till livet, hon kommer troligen bli kvar här hos oss. Nu när de tvåbenta tjejerna flyttar så har jag lättare att få igenom min önskan ;-)

Vi söker någon som är intresserad av en hanvalp!

Är du intresserad av en arbetsvillig kille? Kontakta mig så kan du redan få hem en valp till påsk.

Pappa Lego har varit på besök och Freya blev jätteglad när hon fick se honom. Han tyckte dock att de små var lite konstiga märkliga saker. Det var spännande att se hur han kom in i vår stora flock utan problem trots att han inte är så van att vara tillsammans med en massa hundar. Bamse och han hade en lång maktlek som jag aldrig trodde mig få kunna se på tamhundar. Jag fick flera bra bilder genom fönstret, helt otroligt! Men familjeporträttet gillar jag också!

Hyalmar har hela vintern lätt hoppat över staketet och kommer med glädje kommer han in till min famn när jag ropar tillbaka honom. Nu när snön försvann började han krypa under men det är inte med samma glädje som han kommer tillbaka. Inte för att han inte vill komma till mig utan för att det ofta resulterat i duschen efter krypet i leran.

Det har inte hänt mycket här på sidan men det överensstämmer inte med mina dagar, jag har bara prioriterat lite annorlunda ett tag. Hoppas att ni har överseende med det :-)

 

3 mars 2011

Vilken underbar spontan torsdagspromenad, ett minne för alltid!!!

19 feb 2011

De är här nu!!! Freya och Lego har blivit föräldrar, GRATTIS!

Det var en spännande dag igår! Temperaturen kollades många gånger, kl 4.00 Freya 37,0 , ute -21,7 och inne +20,1!

Nu är det lugnt och fyra valpar ligger nära tillsammans med sin mamma. Det blev tre hanar och en tik. Två tikar överlevde inte och även om det känns mycket irriterande så är det ändå naturens gång. Det är redan historia och vi fokuserar på de andra nu! Så här ser de ut, vårt nya gäng!!!

En Lycklig nybliven mamma, det väntar fler...

Här ligger Freya och förbereder sig i Teds säng. Det passade oss perfekt att han är på skidsemester i Italien men jag måste nog bädda rent innan han kommer hem i kväll. Snälla skvallra inte, han är lite känslig :-)

14 feb 2011

Nu är Freya här hemma!

Jill hjärtar Teddy!

Eva, Ola och Robyn=sant!

LP1 Mattssons Yasper, helt fantastiskt!

Vi väntar valpar om cirka en vecka och förhoppningsvis blir Freya och Lego föräldrar till ett gäng småttingar! Uppdateringarna av hemsidan kommer att bli mer frekventa framöver, jag lovar!

Det är så mycket som har hänt sedan sist att jag nog inte kan återberätta allt. Det får bli en summering, dock med stor risk att jag missar väsentliga händelser och då får jag väl återkomma om det. Många gånger tänker jag på vad jag ska skriva här då spännande saker händer men nu har datorn behövt rehabilitera sig och då har jag också tagit ledigt. Det känns faktiskt lite ringrostigt... nåväl.

Innan jul var det Hundmässa i Sthlm och vi hade flera hundar som deltog från kenneln. Bäst gick det för Nelly som blev BIR och Dollys barnbarn Håkan blev BIM, ett sent grattis till er! De yngre syskonen fick varierande kritik, sånt som man enkelt ska skaka av sig. Väldigt duktiga i ringen tycker jag och Tack Desirée som hjälpte till med Hyalmar!

Genom ett vintrigt och kyligt Sverige åkte jag och Freya ner till familjen Göransson i Vinslöv. De båda tilltänkta partnerna gillade varandra direkt, så min matchning blev godkänd och nu väntar vi som sagt resultat. Det har blivit några bilresor nu med syfte att para hundar. Det ger mig energi och starka minnen. Det var väldigt kallt ute, det vackra landskapet utanför bilen gav många intryck och denna resa gav massor med behövlig energi för min själ.

Väl hemma väntade ny packning och ytterligare en bilresa till Sälen. För första gången firade vi jul i stugan. Sex viljestarka personer och sex håriga hundar i en stuga på 42 kvm inkl bastu, under en hel vecka och med 20 minusgrader utanför dörren. Det hade inte varit konstigt om det hade slutat i en katastrof... men. Vi var fullt sysselsatta med att bara umgås och hade en underbar jul! Jag hoppas alla kände de telepatiska julhälsningar som jag försökte skicka via sfären. Eller kom det fram just nu? Oj då, bättre sent än aldrig :-/

Teddy och Robyn var inte med i fjällen. Robyn var hos min faster och farbror och busade med labbar hela dagarna, det blev full rulle i huset. Teddy firade jul tillsammans med Jill och Freya, en jul i kärlekens tecken. Visserligen väntar Freya tillökning men inte Jill... men när man minst anar det så brukar den slå till. Kärlek uppstod!

Det nya året har bara flugit iväg och jag har ännu inte vare sig summerat föregående år eller funderat över detta års förhoppningar. En önskan finns och det är att flytta till ett mer hundanpassad boendeform vilket inte direkt är en snabb förändring. Det känns dock ganska akut, visserligen har inga grannar klagat än men en villaträdgård känns alldeles för liten då sju till tio hundar sätter igång och ylar samstämmigt. Kanske inte till en hundkoja i skogen men lite mer utrymme och närmare naturen vore härligt!

Vi har haft en jobbig period då det har visat sig att Tyra behöver rehabiliteras och troligen är pensionerad från all tävlingsverksamhet framöver. Hennes höfter är väldigt dåliga och hon har ont. Ting är såklart väldigt ledsen!

Strax efteråt skadade sig lilla Myra. Annika och Kjelle, ni har varit fantastiska och jag är så glad och stolt över ert engagemang, tack!!! Nu hoppas vi att hon snart kan leka med andra hundar igen och vi kan träffas allesammans och ha en syskonträff :-) Vi hann med en kort promenad i snöoväder på Kärsön innan olyckan.

Maya har nu flyttat tillbaka från Växjö. Petra har också varit hemma en del men är nu åter på plats. Maya började löpa första dagen här och drog med sig Tyra... två löptikar och fyra hanar!!! Det har fungerat över förväntan och helt klart är att tikarna väljer sina partner och att alla hanar inte anser sig tillåtna att fria. Maya har inte släppt sina söner nära men lille Robyn försökte tanten flirta med och även om han har övat ridning så förstod han inte det i detta sammanhang, tackolov!

I fredags flyttade lille Robyn, så tomt det blev, jag saknar verkligen min lille följeslagare. En sak är säker, han kommer att få det jättebra hos Eva och Ola som också säkert kommer det få jättebra och roligt tillsammans med Robyn. Jag önskar er all Lycka till och hoppas få träffa er ofta!

Sist i denna summering av händelser vill jag berätta om den senaste nyheten. GRATTIS LENA O YASPER!!! Ni är otroliga! LP1 efter fem starter, mitt i vintertid och så ung. Jag är mycket imponerad; kramar, glädjetjut och hoppsastuds från mig!

 

12 dec 2010

Dagen kunde inte ha börjat bättre, med fyra hundar som väntade på att just jag skulle vakna och gosa med just dem, jag känner mig älskad! Det är underbart med så mycket kärlek, att två valpar och två unghundar kan ge så otroligt mycket. I sängen bredvid mig ligger Robyn, Teddy, Troy och Hyalmar och i fåtöljen bredvid ligger Zally som egentligen vill vara med men törs inte riktigt. Ted öppnar dörren, frukosten är klar och samtidigt störtar Tyra upp i sängen och vill också mysleka. Väl uppe i morgonrocken hälsar Bamse ivrigt och högljutt också, Fia är lite mer finspråkig idag. På eftermiddagen åker vi iväg med alla hundar och njuter av vidderna som golfbanorna erbjuder i vinterskrud, kallt, lite blåsigt men soligt. När solen går ner sitter vi åter i värmen och dricker kaffe och äter lussebullar. Tredje advent, en perfekt dag!

8 dec 2010

Nu har lilla Myra flyttat till Annika och Kjelle!!!

Teddy och Robyn vill också hitta sina familjer!

De är två glada lurviga valpar som båda är väldigt tillgivna och gillar gärna att gosas o kramas men i övrigt är de ganska olika i sina personligheter. De sover hela nätterna i sovrummet och vaknar fullt rimligt kl 8 för först gårdsbesök, oftast utan "olyckor" under natten. 

Teddy är en härlig tänkande hund och i grunden en ganska självständig kille. Han älskar att gå promenader och blir då full av hopp och lek. Han är väldigt trygg och gillar samarbete. Han söker en förare som ser sig som en resurs och vill utveckla relationen. Han kan verkligen påkalla uppmärksamhet när han vill förmedla något och skulle kunna passa bra för den som vill syssla med spår, specialsök eller liknande. Teddy är byggd med bra bröstkorg, benstomme och proportioner utan överdrifter.  

 

Robyn är en nyfiken sprallig kille som gärna sticker iväg på upptåg tillsammans med Hyalmar. På hans dagsordning står det inte vila och sömn utan endast lek som aktivitet. Han behöver ha en aktiv förare som gillar att samarbeta, har tid och möjlighet att sysselsätta honom. Kanske agility, han har bra balans och kroppskontroll, fixar öppna trappor upp och ner. Redan nu är följsamheten utvecklad, troligen är det självständigheten som behövs utvecklas. Robyn är av lättare kroppskonstruktion och har bra proportioner.

Sonya har nu åkt hem till en längtande matte i Umeå. Glädjen att få valpar tog hon med sig men frågan är om det nu är hon som är valp eller matte? Jag har förstått att leken sker mestadels på hennes villkor...

Lego som kommer troligen att få träffa Freya nästa vecka om allt går bra, är nu presenterad under Valpkullar.

Yasper och Lena har tävlat igen men inte med tillräckliga resultat för att nå LP1, vilken tur känner jag som nästan har prestationsångest :-/

Förresten ´VIParna i valpkull 5 har äntligen blivit utlysta!!! VIPare har de ju varit hela tiden.

 

16 nov 2010

Grattis på 1-årsdagen Lykke, Yasper, Troy, och Hyalmar! Congratulation Melody on your first birthday! I hope you all have had a lovely day!!!

12 nov 2010

Vi har valpar som vill ha en egen familj!!!

Kan det vara så att du är rätt? Just nu är det full fart på småvalparna. Igår var kusinerna Yasper och Zally på besök så de tränas verkligen i hundspråk . I måndags besökte vi veterinären och det var inga problem, kavata gick de in och började nyfiket undersöka stället.

Myra, Robyn och Teddy

I lördags hände det massor. Yasper vann sin andra lydnadstävling och fick ytterligare ett första pris, GRATTIS! Vi var i Växjö och ställde hundar, Troy, Hyalmar, Lykke och Maya. Det blir tidig morgon, för tidig så jag vaknade först i Norrköping, då är det skönt med sällskap :-) Jag hade ett mål för dagen eller egentligen två, att hålla mig innanför ringen och att se allvarlig ut. Att hålla sig innanför ringen kan uppfattas lätt men sist fick jag upp en sån hastighet att vändradien krävde två, centrifugalkraften blev enorm. Ringen var dessutom inramad med plastband men det märkte aldrig jag som svävade över. Däremot gillade inte Hyalmar äventyret utanför, kanske en konsekvens av att jag inte gillar att hitta honom utanför staket hemma. Det andra målet var en strategi uttänkt specifikt för dagen. Alla som vinner ser allvarliga ut men tyvärr kunde jag inte se lika allvarlig ut som Sabina, så hon vann igen, denna gång med Mishi. Hihi, GRATTIS, självklart blir jag glad!!! Nej, jag är ingen vinnare... vilket inte är en positivt kombination när man är tävlingsmänniska.

Jag och Hyalmar fick hp åtminstone medan Troy och Mariela fixade ck. I hård konkurrens slutade de 4e bäste hane, jättebra! Jag fick äran att ställa lilla Lykke och hon var imponerande duktig, ck och ytterligare en 4e plats i bästa tikklass. Carin, hur mycket har ni tränat? Tack för nöjet! Maya och Petra var underbara att se men lyckades inte charma domaren tillräckligt. Roligast tyckte jag var uppfödarklassen. Det kändes som om domaren i finalen kikade lite extra på oss men valde sedan pälsraserna. Vi var väl kanske inte ett helt sammansvetsat gäng men träning ger färdighet. Hundmässan nästa! Tack Desiré för hjälpen!

Några dagar tidigare hade Helen åkt för att hälsa på Petra och skulle åka hem med oss. Hon är inte så intresserad av hundutställningar tror jag... jag hade nog mer förstått om hon satt och bläddrade i Elle efter några timmar men att hela tiden sitta och läsa Voltaire??? Hette boken Optimisten? Det är precis så jag känner innan varje utställning, kanske kan få några mer tips... 

Idag, fredag kom Petra och Maya hem. Känns underbart att ha alla samlade. Jag känner lycka för små ting, så som hur Maya kommer in i flocken med 6 hundar och 3 valpar, jag är så sjukt stolt!!!

Valparna har under veckan träffat den första snön och det var inga problem med kyla och väta. Jag älskar dramatiskt väder så det var bara att klä på sig och börja med trädgårdsarbete, skönt!

Robyn har hittat sin egen toalett i min inhägnade fd orchidéodling. Första tiden hittade han bara in och skrek när han var färdig så vi kunde komma och lyfta ut honom men nu tar han sig ut också. Rumsren inomhus??

 

4 nov 2010

Nu har valparna hunnit bli 8 veckor! Det blir en bildkavalkad av gosehundarna, ett härligt gäng! Alla valparnas personligheter är i dagsläget mycket glada, sociala och trevliga, samtidigt som de har sina olikheter som alltid i en syskonskara. Pappa Pepper har äntligen fått en presentation, en superglad kille som bor i Oslo. Bamse är farbror till honom och det tycker jag är extra spännande. Faktum är att jag inte har matchat alla valparna till nya ägare, så är du/ni intresserade av att ta emot en valp inom några veckor, kontakt mig så berättar jag mera. Jag har haft en underbar helg i Holland och besökt ClubShow och deltagit på avelskonferensen, så roligt och lärorikt!

25 okt 2010

Vilken fantastisk debut! Grattis Lena och Yasper!!!

Som idag startade lydnadsklass 1 och vann på hela 186 poäng! Jag är så imponerad, blir det LP1 innan ettårsdagen?

Ymer och Trine, grattis till er också!

Hoppklass 2 efter fyra starter, det är otroligt bra!

Preety och Henna har också tävlat i helgen, bra kämpat!

Hoppas att du kan lägga upp loppen på YouTube. Det måste vara supersvårt att hinna med en snabb kooiker utan fungerande knä. Det ska bli så spännande att se er i framtiden!

SE UCH Mattssons Freya!!!

En gammal nyhet som fortfarande är lika rolig, eller hur Jill? Hon är så fin!!!

Samtidigt blev Tyra Svensk Vinnare 2010

Nord UCH NO UCH Mayas nya titlar!!!

Det känns roligt att hon äntligen fixade det även om hon inte var i bästa form i Hamar. Vi får jobba på den och erövra Int UCH. Hyalmar var också med och fick 1a med hederspris, jag är nöjd med hans insats men min... det blir något särskilt att skriva om vid annat tillfälle :-)

Vilket skryt det blev idag, fastän egentligen är jag väldigt stolt!!!

23 okt 2010

 

18 okt 2010

Nu ska ni få se bilder på våra underbara valpar!

Jag missade bilder sist men nu ska ni få träffa dem. Gänget är nu tillsammans med de andra hundarna och upptäcker husets alla vrår. De är väldigt sociala och lekfulla. Deras smeknamn är Knubbis, han var tidigt en stor kille, Musse som har en liten gullig mustasch och Prinsessan, den enda tjejen och som födes med krona på hjässan. Nu är hon nog mer en Prinsessa på vift, en liten aktiv nyfiken tjej.

Jag var i helgen i Norge och då träffade jag den nyblivna pappan Pepper igen. Han och Sonya kan känna sig så stolta. Mer info under valpsidan. Bor du i Sthlm-området så finns möjlighet att kunna få hem en liten valp om några veckor? Ring 0856032994! Läs gärna mer på hemsidan och ställ gärna frågor, jag är väldigt mån om att det blir en bra matchning, dvs. rätt ägare till rätt valp.

 

3 okt 2010

Nu börjar det hända

lite i valplådan, de har ju redan hunnit bli tre veckor, aktiviteterna ökar för varje dag. Sonya bjuder dem säkert på grädde och det är märkligt att benen når ner. Skulle alla ligga på vågen samtidigt motsvarar det säkert sju-åtta valpar trots att de bara är tre. En liten kille fick somna in, han hade andra uppdrag som väntade och var bara på kort visit. De andra hundarna är väldigt nyfikna på sina nya vänner och hänger gärna vid kanten och kikar. Får de möjligheter hjälper de gärna till och tvättar. Den vänligaste valpälskaren, Bamse, har dock inte förtroendet...

I huset har det skett lite förändringar under de senaste månaderna. Förutom att några garderober är urstädade så har Petra och Maya flyttat till Växjö. Saknaden är väldigt stor och många har blivit förvånade över att Maya följde med. Innan de åkte hade vi hunnit bli en riktigt stor familj då Mariela, Fia och Troy också bor hos oss. Bröderna Troy och Hyalmar har mycket roligt tillsammans, trots både likheter och olikheter. Konstigt nog kallas de Troy och Destroy!!! Fia ger mig mycket perspektiv på rasen cavalier och lär mig en hel del, om hon är rastypisk så är jag glad att det är sex kooikrar och en "sådan" och inte tvärtom ;-) Våra grannar är kanske inte så imponerade men ni som är hundintresserade läsare förstår säkert vilken konst det är att gå ut med sju hundar!

Sommaren är slut nu. Den har varit mycket händelserik. Jag har inte uppdaterat hemsidan så som jag egentligen skulle vilja men min kropp har orkat lite mer och det har varit underbart, tack sommaren. Nu kommer kylan igen och då ska jag försöka fylla på med information om allt som har hänt samtidigt som jag åter minns allt roligt, det bästa med minnen, härligt!

Alla hundarna mår bra! Bamse är en riktig snygging igen och ser åter ut som i sina forna dagar, pigg, glad och  med en kropp, päls och steg som skulle kunna konkurrera i utställningsringen, åtminstone då man frågar var kissen är. Hyalmar är en underbar ung kille som redan ger så mycket kärlek och värme! Maya saknar nog oss andra lite, hennes resa till nya hemmet kunde ha fått en bättre start. De var med på tågolyckan men klarade sig från yttre skador, tackolov. Jag saknar henne men de känslorna försöker jag gömma. Tyra saknar nog Maya också och att Ting arbetar så mycket. Hon tycker att det är orättvist, varför får inte hon inte vara med valparna hela tiden?  Kanske hon ska få bli mamma en dag? Dolly besöker oss ibland men tycker nog att det är ganska skönt att bara ha det påhittiga barnbarnet som sällskap, Lykke är också väldigt tacksam att skylla på då hon är en hejare på att fixa en hel del godsaker.  

10 sep 2010

Vi har fått fyra valpar!

En lycklig mamma till 3 pojkar och en flicka! Vi gratulerar även pappa Pepper!!

Dagens förberedelser, vila och lek

5 sep 2010

SE UCH Mattssons Zally,

BIM och CHAMPION idag, grattis Pia!!!

BIR idag och CERT till Mattssons Yasper!

Grattis Lena, excellent start i ringen!

Kanske inte i utställningsform utan lite mer kompakt, Sonya. Vi väntar med spänning nästa vecka!

Det är mycket som har hänt under sommaren och lite tid vid datorn. Jag ska berätta mer vartefter...

4 juni 2010

Hej! Det har varit lite tyst här ett tag. Det har varit en tung och jobbig period men jag hoppas kunna få lite ork nästa vecka och då återkommer jag både här och till er som har skickat mail. Nu ska jag försöka åka iväg i helgen och hämta kraft, det som jag har sett fram emot hela våren, åka på utställning! Jag vill tacka alla vänner för er förståelse av min tystnad! Jag hoppas att ingen missförstår den. Ha en skön helg!

6 april 2010

Hihihi, jag är ju ganska rolig egentligen...!

Vissa dagar är bra dagar, andra är sämre och majoriteten av dagarna är väl mitt emellan. Igår var det en dag då det mesta gick fel men ändå rätt. Det började tidigt med ett läkarbesök mitt på Söder i Sthlm, nog om det. Jag passade efteråt på och shoppa en ny kudde till soffan, en ny passion som tillkom med den nya soffan. Trots tidig förmiddag hade jag krafter att åka till Skärholmen och Kungens kurva. Ting fyller år idag så någon födelsedagspresent borde inhandlas.

Eftersom jag inte har orkat så mycket på länge kändes det kul att åka runt till olika affärer och handla saker som jag verkligen behövde. Jag var på Clas Olsson och handlade nya microtrasor :-s På Jula handlade jag krokar till badrummet :-/ och på Jysk hittade jag trädgårdsmöbelskydd men det var för lång kö :-o och på Rusta hittade jag platsfickor :-z Jag började bli lite hungrig och svängde in på gyllene måsens drive in... plånboken...var är den?

Jag hade betalat med ett annat kort i fickan men visste att jag hade haft plånboken med mig (hade nämligen letat efter en annan sak). Handväskan är omöjlig att ta sig in i därav kortet i fickan och ingen hade rotat i bilen för då skulle fler saker vara borta...Spärra kortet som låg i, ingen hade ännu använt det, skönt... Var hade jag den sist? På Indiska i stan, puh men åh nej! jag måste tillbaka till city igen!!!

Magen mättad och plånboken funnen... IKEA, en hylla skulle jag behöva, innan jag åter ska krångla mig in på smågator eftersom det är dubbdäcksförbud på Hornsgatan. Samtidigt har jag börjat fundera på om vi ska ha lite navy-look i den nya soffan under sommaren. Ja, varför inte man kan byta ut kuddarna och ha en sommarkollektion och en annan under vintern. Kudden som jag köpte tidigare på förmiddagen hinner inte bli så sliten, förutsatt att inte Hyalmar hittar de påsydda bollarna. Kanske skulle sy kuddar? Det är snabbt gjort för mig som har sytt så mycket...

Inne på IKEA kommer migränen och det kanske inte är så konstigt men benen orkar fortfarande. Jag går förbi tygavdelningen och ser ett tyg som skulle passa min nya navy style. Det är randigt marint och vitt, ganska smala ränder. Jag klipper till en bit och går till vågen för att väga. Konstigt, den vill inte fungera. Jag går till nästa, inte den heller, jag kikar på skannern och letar efter en eventuell knapp som ska tryckas in, jag försöker flera gånger men det vill inte fungera. Jag går sedan vidare till nästa bord och kollar om de vågarna fungerar. Men inte, och inte heller någon personal. Så får jag se en kvinna vid andra bordet och hon verkar inte ha några problem. Snabbt slänger jag mig dit och frågor om det hade fungerat för henne. Jodå, vet du vilket tyg, frågar hon. Jajamensan svarade jag och la på mitt tyg och bläddrade snabbt fram information om tyget och priset på stället, tar skannern och försöker igen. Nej men, sa kvinnan, du ska trycka på streckkoden...

Jag brast ut i ett stort skratt och kände mig urkorkad. Hon skrattade också medan hennes tonårsson nog tyckte att jag var fullständigt korkad och knäpp och var mest överlycklig för att han inte hade en sådan mamma. Jag roades mycket åt min fadäs och insåg att åldern gör människor annorlunda. Hur kunde jag ta fel och trycka på tygbiten istället för streckkoden? Jag insåg att jag var ganska trött nu men så måste jag hämta plånboken. När väl detta är gjort så kommer jag ihåg mitt egentliga ärende, Ting fyller år!!! Vad ska jag ge henne??? Pling, vilken timing, jag passerar affären som kan lösa det! Jag förstår precis syftet med att behöva åka tillbaka till stan.

Nu vet jag inte hur snyggt det blir med massa kuddar som liknar streckkoder i soffan... men rolig var det, åtminstone tyckte jag att jag var lite rolig, hihi...

Eller är jag bara knäpp???

 

Dagens viktiga inköp :-)

 

 

 

 

Nej men titta en valp i fåtöljen :-O

Snart har vi huset fullt av soffhundar. Man blir bara slappare och slappare som hundägare, var ska det sluta...

Grattis Ting!!!

Helen o Petra! Vilken otur att Zlatan inte spelade... hoppas att matchen var sevärd ändå? Jag kunde tyvärr inte titta efter er på läktaren, satt faktiskt i telefon för en gångs skull...

 

2 april 2010

Nej, jag tänkte väl det, aprilväder...

Imorse vaknade jag första gången redan kl 4. Petra och Helen packade det sista för att åka på fotbollsläger till Barcelona och Ted skulle skjutsa dem till flyget. Jag fick ligga kvar i sängen, öppnade balkongdörren och fick höra fågelkvitter, vilken underbar känsla. Jag vaknade lite senare av en duns, Hyalmar ramlade ur sängen. Tittade ut och fick se snö... fåglarna hade tystnat. Jag försökte sova lite längre men det ville inte min kropp utan protesterade med värk.

Bamse har fått en trogen följeslagare och han älskar rollen som idol! Han har också fått prova på känslan av att någon rätt som det är lyfter på benet och kissar, då ser han inte så road ut. Hyalmar har redan lyft benet flera gånger. Han upptäcker världen med en skön känsla, än så länge ganska självständig krabat. Fullt koncentrerad upptäcker han nya konstiga saker eller personer och så fnyser han, sedan dubbelcheckar han med mig. Det som göms i snö kommer upp i tö, gräsmattan har lagt beslag på väldigt många saker under vintern. Bamse hittade sin mjukisnalle Benny, en älskad återförening.

Nu får Bamse lite avlastning för igår kom Zally tillbaka, hon var här förra veckan också. Hon har däremot inte så stor respekt med sig ännu och törs inte säga ifrån tillräckligt till Hyalmar när de andra hundarna är i närheten. Det är inte lätt att vara mellanchef! Vi tänker mycket på Zallys familj och hoppas att ni snart får ny hälsa.

Vissa i familjen behöver hålla koll på vikten, hundarna alltså. Bamse är för tung för sitt eget bästa, medicin och sjukdom påverkar honom och han orkar inte bära sig riktigt. Nu har vår våg varit tokig och visat helt fel siffror!!! Ted som aldrig vill slänga någonting utan att försöka laga upptäckte att den mätte pounds istället. När vi provade den på kg igen blev alla lyckliga, all utom Ted!!! Han blev påtagligt förvånad, ställde sig igen och fick samma siffror, hehe, det var jag som gjorde det gamla fottricket och lyckades trycka exakt lika mycket båda gångerna, hihi. Stackare, jag hann skrämma honom ordentligt. Maya får lite för mycket godis nu, det blir lätt så när man har en ung hund som tränas. Jag var nyfiken på hur mycket Hyalmar vägde, helt okey. Tyra  var också nyfiken så hon vägde sig själv, ett trick att träna kanske? 

Påsken var en helg som jag tyckte var jobbig tidigare. Men det klart, jag körde mitt liv i 180 konstant alla dagar i veckan och till storhelgerna ökade jag till 260 så mammarollen krävde att fixa en  intensiv mikrojul-känsla på fyra dagar. Det gick ett tag men är inget att rekommendera. Idag är den mycket mer relaxad, tar dagen som den kommer. Jag har surfat runt på olika kooiker-sidor och det finns väldigt många som presenterar sina fina hundar på egna hemsidor och bloggar, mycket imponerande.

Hoppas att ni också har haft en skön påsk!

GLAD PÅSK!

2 april 2010

Vår? Nu? Redan? Vem hade trott att vi skulle ha vårkänsla i luften under påsken? Det är helt otroligt, gräsmattan var täckt med snö bara för några dagar sedan men nu är det bara några fläckar kvar. Isen ligger fortfarande på sjön men den är verkligen murken nu och börjar det blåsa blir den snart uppbruten. Våren kan verkligen komma snabbt! Och det är skönt!!!

Idag har Hyalmar provat på barmark och det är mycket spännande. De andra undervisar ynglingen i att gräva stora hål i gräsmattan, leta efter äckelpäckelsaker i komposten, jaga fåglar, skrämma iväg grannen från sin tomt och springa in med leriga tassar på nystädat golv. Glädjen tog sig ett härligt uttryck som hördes vida omkring på förmiddagen. Tyra började yla glädjeyl, likt Ronja Rövardotters vårskrik, högt och länge. Bamse försökte hänga på men lät mer som krasslig mistlur uppspelad på ett taskigt högtalarsystem, högt men skrälligt med andra ord. Nästan som när Helen och Petra sjunger här hemma, den ena med klar vacker stämma och den andra på ett annat sätt. Hoppas de inte läser detta... Hundarna njuter verkligen av den första varma soldagen.

Jag tycker också att det är skönt, bara att kunna ha dörren öppen utan att det blir kallt inne. Två av familjens medlemmar förstör dock den känslan. Som alltid när någon Mattsson får för sig något så sker det sällan måttligt. Nu måste dörren vara stängd för annars jäser inte bröden. Ted och Ting har varsin surdeg som de vårdar ömt och bakar bröd så att frysen är mer än fylld och köket hinner precis bli färdigstädat så är det dags för någon av dem ska baka ut. Brödet blir underbart gott! Även om vi inte är måttliga i något som vi gör så är det roligt att kunna dela varandras intressen.

 

 

27 mars 2010

4 mån. hanvalp, uppträder i ringen som en vuxen erfaren hund. Vackert huvud, härligt uttryck, härlig överlinje, härliga vinklar runt om, lång lårlinje, rör sig mycket väl, härligt temperament. Lovande. 

Stoltare än så kan man inte vara som uppfödare, tack Lena och ett stort Gratttis!

BIR-valp Mattssons Yasper

24 mars 2010

Äntligen, dags att uppdatera!

Jag har valt att prioritera annat en tid. Bland annat håller jag på att äntligen få hjälp av olika läkare och det tar tid och kraft. Kanske kan jag få hjälp att eliminera lite av min problematik. Kanske kan jag snart kunna gå promenader i skogen, det ser jag fram emot. Jag kunde följa med på en Kooiker-träff för några helger sedan, jätteroligt!!!

Det ska jag berätta mer om men det är så mycket som jag vill skriva om. Allt kommer jag inte kunna skriva om på en gång men jag kommer fortsätta att ha denna sida i kronologisk ordning därför kan det komma nytt längre ner på sidorna. Kanske lite tokigt nu men logiskt framöver. Jag kommer också behöva stuva om lite eftersom denna sida är lite tung och så mer om senaste valpkullen, ja det är nog en hel del.

Tack för alla underbara mail och kommentarer, jag kommer att försöka besvara mail vartefter tiden och ljuset kommer tillbaka. Våren och ljuset är egentligen inte min period men vi har haft en underbar vinter och kanske det till och med räckte för mig, vi får väl se. Nu i helgen börjar sommartid men inte för mig, det är bara ännu mer stressande så jag går kvar på min instinktiva klocka, jag skulle önska vintertid året runt eller egentligen ingen tid alls, tidlöst skulle passa mig absolut bäst! Nu börjar jag skriva, vi får se hur mycket tid jag får idag...

Killen på bilden, Hyalmar, han har redan hunnit lära mig mycket, för all del, jag har också lärt honom lite grann. En intressant sak är att studera avkommorna från hundar som man känner väldigt väl. Helt klart så ärvs beteenden som exempelvis Dolly som lägger sig på sidan och gräver när hon är extra glad och lycklig. Detta beteende har vissa avkommor fått trots att de inte kan ha lärt sig det genom att se henne göra det. För flera år sedan skrev jag om Mayas procedur när hon ska lägga sig i min säng då fick jag svar från en hundägare som hade Mayas halvsyster och hon hade skrattat gott för precis så gjorde hennes tik också. Nu när vi ska lägga oss så brukar Maya komma senare så det är jag och Hyalmar som lägger oss. Proceduren är att alltid gå ner från höger sida vid mitt huvud och krypa under för att lägga sig mellan mina ben (ibland blir  det extra knöligt för då försöker han ta genvägen innanför min pyjamas). Detta kan han omöjligt ha sett och lärt sig av Maya men det är exakt samma procedur. Det kan bli en intressant genetikstudie så småningom om olika beteendemönster!

Han har också lärt tjejerna att stänga dörren till sina rum. Tyra åt upp alla våra trosor som valp och spred strumpor över hela huset och i trädgården. Hyalmar gillar bhar, gärna med byglar och spets och helst med Petras doft. Igår blev hon riktigt sur men till och med Petra med sitt häftiga humör insåg att hon knappast kunde bli arg, i alla fall blev valpen ursäktad eftersom den inte var undanstoppad. Snabbt ändrade hon sig och sa att "Vilken tur för dig att jag gillar att köpa bhar". Är hon min dotter? Vi är olika ur det perspektivet!

En sak som jag har fått lära honom är att gå i trappan. Det skulle vi ha filmat egentligen. Han har ett underbart steg men är fullständigt omedveten om att han har två bakben. Kanske det beror på att valpkullen blev handmatade och präglade för mycket på oss? Nej det tror jag inte. Hursomhelst, länge fick jag bära honom upp och ner och det är väl bra med tanke på att valpar inte ska springa i trappor för mycket men till slut var det dags för honom att upptäcka sina två extra apostlahästar där bak. Att få frambenen på första steget var inte så svårt, inte heller till nästa steg, han är ju ganska stor min pojke, snart förbi morsan. Men sedan kom problemet, snacka om stretching, hur lång kan han bli? Nästan tre steg men bara nästan. Lösningen blev när han sträckts sig så långt att ena bakbenet släppte golvet, var gör man då? Till slut hittade han trappsteget och då kom nästa ben ganska enkelt. Skinkan flyttades, alltså nu menar jag den rökta skinka som jag hade som belöning men det stämmer att andra skinkor också flyttades till steg fyra. Där tog det tvärstopp och benen blev väldigt osäkra. Då lärde jag honom att vända och gå ner. Det här var så spännande och kul att det gick med enkelhet till steg tre igen men problemet kvarstod vid steg fyra. Vilken tass skulle lyftas först? Efter en stund var vi faktiskt uppe på steg fyra. Alla skinkorna flyttades till steg fem. Tvärstopp! Vi vände och gick ner. Nu gick det enkelt upp till steg fyra och så småningom även steg fem. Puh! Skinkorna hissades upp ett steg till. Tankeverksamheten var enorm men han valde att gå ner igen för att snabbt kunna gå upp till steg fem och till slut lyckades vi äntra steg sex. Så höll vi på alla stegplan i trappan, steg för steg. Men nu kan han! Hjälp vad ska det bli av honom? 

Vi har fortfarande mycket snö, gräsmattan är täckt och från altanen där valparna brukar lära sig att hoppa ner får Hyalmar lära sig att hoppa upp. Nu fungerar staket i alla fall, tidigare var det bara någon decimeter högt. Men på södersluttningarna syns barmark, då blir jag alltid så spårsugen. Nej nu måste jag laga några sprillans nya tröjor...hmm, konstigt, kanske dålig kvalité? Tyra tog jag alldeles nyss på bar gärning, det måste vara hon som har hämtat mina nya mjukisbyxor eftersom de ligger i hundkorgen där hon sover, absolut, kan inte vara någon annan så domen fastslås. Det finns mer att läsa längre ner på sidan. Jag återkommer!

 

19 mars 2010

GRATTIS ALLA 3-åringar!!!

Yatzy, Yazz, Nelly, Kylah och Freya

11 mars 2010 (publicerat den 24 mars)

Zally och Yasper på besök

Vi träffades en vanlig torsdag för att leka en stund. Ymer skulle också ha kommit men han packade för fullt inför flytten till Norge. Zally och Tyra gillar verkligen varandra, de är som små barn som inte har träffats på ett tag men som hade så roligt sist. När den första blygheten har försvunnit springer de loss. Yasper och Hyalmar lekte tillsammans och Maya ville också gärna vara med medan Bamse tog chansen att bestämma själv när han gav sig in i leken.

Zally beundrar kusinen Yasper som gör en imponerande 360-graders helikopter! Jätteroligt, tyckte Yasper och det blev flera!

6 mars 2010

Idag fyller vår yngsta lilla tjej 18 år    Grattis Helen!!!

Vi är i Sälen hela familjen och har det underbart. Solen lyser, det är vindstilla och skidbackarna är perfekta. Det var länge sedan jag stod på skidor men idag kunde jag inte motstå frestelsen och jag tror faktiskt att familjen tyckte det var roligt att se mig på skidor igen. Det var en fantastisk känsla att åter stå på toppen. Tekniken sitter som om det vore igår och fick till några härliga carvingsvängar men musklerna saknades och ett åk räcker. Så nu sitter jag i stugan igen, nöjd men med en kropp som skriker och försöker återhämta mig inför kvällens restaurangbesök.

Lilla Helen är inte så liten längre men det har hon i och för sig aldrig sett sig själv som. Jag tror nog att hennes egen uppfattning är att hon är minst nu och så kan det vara, ju äldre man blir desto mer respektfull och ödmjuk brukar de flesta bli. Jag kan inte förstå hur snabbt tiden har gått. När jag försöker tänka tillbaka i tiden så kommer den femåriga Helen så tydligt fram. Den här sidan handlar oftast om hundar och jag brukar beskriva många grundhundar. Grundmänniskan, dagens nya uttryck, Helen är den femåriga tjejen! Jag minns vår granne Tage, han gillade henne. En dag när han stod och målade kom Helen förbi; "Vad målar du?, frågade Helen, "Jag målar fönster", sa Tage, "Det är väl dumt", svarade hon rappt och fortsatte "Då ser du ju inte ut!". En typisk Helen-historia och att barn inte förstår ironi det måste vara en regel med ett stort undantag, Helen!

Jag vill så gärna skriva lite underhållande men jag blir rörd vid alla minnen, så rörd att tårarna kommer. Mina känslor svallar över, jag är så stolt! Jag är mamma till de bästa tjejerna i världen, alla ni andra får ursäkta att jag inte är så finkänslig, ärlighet varar längs och nu är jag uppriktig. Att vara mamma till tre tjejer som mina tjejer, ja inget går upp emot det, inget OS-guld kommer i närheten och jag är ledsen att behöva säga det men tyvärr alla andra kvinnor, det är bara jag som är det! Jag äger rollen som mamman till världens bästa tjejer!

  

 

2 mars 2010

    

 19 februari 2010 

Idag ska jag klaga!

Det är inte kul att läsa om klagomål men jag tror att många håller med mig. Var är solen? Jag älskar vinter och njuter av all snö men det går ju inte att fotografera!!! Vissa dagar är jag sams med kameran men mestadels är jag osams. Nu när jag har en gullig valp, vill jag gärna minnas honom genom mina fotografier men alla bilder blir blurriga. Valptiden går så fort så jag känner mig som en japan på semester, det gäller att fotografera så kan jag titta och minnas när han blir äldre. Men det är mörkt inne och mörkt ute.  I januari hade vi en eller möjligen två soldagar och nu har vi passerat halva månaden februari och det enda jag sett är enstaka solglimtar utom förra torsdagen då fick jag några bra bilder.

 

Nästa klagomål är också väderrelaterat, Mälarisen lade sig tidigt och jag såg fram emot att kunna gå ut till Röskär, en underbar ö utanför oss. Idag var första gången vi kunde gå på isen utan att ramla ner, nej inte i vattnet utan till nästa islager, och det är väldigt obehagligt och jag får ont i nacken. Idag höll isen för första gången men istället mådde inte Bamse bra och vädret var så grått att jag hade extern blixt med men det gick inte mycket bättre :-( och tungt att bära. Ted var också med och han går alltid tjugo meter före...varför? Om avståndet alltid är detsamma dvs. 20 m, då håller vi samma takt, kan vi inte då gå bredvid varandra? Vi gick hem.

Jag har inga problem med att klä på mig vintertid, bara man hittar mössa och vantar. Nu är det ett bekymmer att dela det med kollektivet, allas behov är lika stort och jag är den som kommer ut sist.... behöver inte säga så mycket mer, jag är säker på att ni förstår mig!

Vi hade valpträff i söndags så nu upphör mitt klagande för det var roligt utom vädret och kameran! Alla utom Melody kunde komma. Jag tycker inte att Hyalmar har vuxit så mycket så jag trodde att de andra hade kommit ikapp lite, så var inte fallet :-) Jag har en stor pojke. Lykke hittade en PET-flaska och den var uppenbarligen en stor trofé. Alla jag jagade henne som tokar men den kvinnliga listen räckte länge. VIParna förstod ingenting och Lena hade sett Yasper gå lös på en flaska hemma och förstod inte vad som gjorde honom så koncentrerad och fokuserad så länge. Jag hade visst glömt bort att berätta att vissa mål serverades i PET-flaska. Troy, Lykke och Yasper lekte hela tiden. Hyaömar lekte väldigt intensivt i början och det märktes att han är van att leka med större hundar men när han var trött a sig och sov mitt i tumulten. Tack för att ni kom, vi ses snart igen!

Lykke och Yasper

Troy och Hyalmar

Zally var här förra fredagen (Pia också) och hon är imponerande duktig att komma in i vår flock (Pia också). Alla hundarna lekte och sprang som idioter, Hyalmar hann inte med riktigt.

 

Ikväll är det åter Let's Dance och det är dags för musklerna att minnas alla underbara steg, det är nästan så att man har träningsvärk på lördagarna. Finns det ett mer underhållande program? Ja OS är också roligt. MEN ikväll skulle jag önska att alla svenskar dansar SOLDANS!!!!

 

VÅR DOLLY HAR BLIVIT 10ÅR!

Vi är många som älskar henne, hon är en underbar hund! Det är nu när vi ser hennes avkommor som vi kanske verkligen förstår vilken hund hon är. Hon har lärt mig väldigt mycket, kanske just för att hennes början i livet var i en hundgård i Holland. Grundhunden Dolly är fantastisk!

Det är dock med en besvikelse som jag förstår att det går rykten om henne, att hon ska ha katarakt. Jag brukar strunta i rykten men vill göra följande klart: en ögonspecialist i Holland, tre ögonspecialister i Sverige har ögonlyst henne varav en är av SKK anlitad specialist, samtliga har angivit att hon inte har någon ögonsjukdom, ej katarakt, ej PRA. De tre första undersökningarna beskrev en ospecificerad grumling på ena ögat, en grumling som har minskat med åren och vid den senaste ögonlysningen såg man ingenting. Ändå anser andra som inte har ögonlyst henne att det är katarakt. ??? Katarakt är en sjukdom. Med tiden försämras synen. Det verkar vara en oklar definition på en sjukdom som dessutom anses ärftlig. Om det råder så olika tolkningar, vem ska man då lyssna på? Hur vetenskapligt beskriven är definitionen av sjukdomen? På vilka grunder ska vi som anlitar veterinärer kunna fatta beslut? När ska vi dra slutsatser att en hund lider av en sjukdom och inte bör användas i avel? Ingen av Dollys avkommor har hittills fått diagnos katarakt. Vad vill dessa rykten skapa?

9 februari 2010 

Äntligen, vi är så glada

Bamse har inte mått så bra under en längre tid, ja egentligen har han inte riktigt återhämtat sig sedan han var sjuk för ett år sedan även om han inte har varit akut sjuk. Vad som gjorde honom så sjuk då vet vi fortfarande inte, eller så är det så att vi har fått svaret först nu. Han har sedan dess blivit gammal, trött och matfokuserad. Nu äntligen har han fått en diagnos som  drabbar många äldre hundar och han har börjat medicinerats. Nu mår han så mycket bättre och leker med Hyalmar nästan hela tiden. Det är underbart!

 

 

 

Hyalmar är fullbokad, alla vill leka med honom.... jag också...

 

Usch, i natt släppte jag ut Maya och Hyalmar för kissning i trädgården. Strax efteråt sätter räven igång och låter som jag inte vet vad. Hundarna blir helvilda och skäller. Jag ser den genom sovrumsfönstret och inser att den är stor, åtminstone med pälsen. Tänk om jag hade hade släppt ut Hyalmar själv, jag ryser vid tanken.

 

 

3 februari 2010

Jaha, då har terrorperioden inletts

Hur bra är det då att vara i en liten stuga fullt med tuggbara trämöbler och med många minusgrader utanför dörren? Som man bäddar får man ligga, sägs det, men vad spelar det för roll hur man bäddar när två hundar leker som tokar i sängen, det går i alla fall inte att sova! Det får bli en tidig morgon att sitta framför TVn och mysa men inte det heller. TVn fungerar inte efter strömavbrottet igår och att njuta av sin frukost med åtta hundögon är inte heller en direkt njutning. Istället kastar jag i mig frukosten så att inte de andra hundarna ska lära valpen att tigga vid matborden. Vilken optimist jag är, det kan han ju redan, det var det första han lärde sig men koncentrationen är fortfarande lite splittrad. Han kan sitt också, faktiskt.

Igår var jag och Hyalmar i Norge och hälsade på kooikervänner. Han var duktig, det måste jag säga. Jag har inte gjort så mycket med honom ännu men han hanterade de andra hundarna superbra och katterna också. Det var väl katten Busken han var lite skeptisk emot först. Att åka bil är inga problem, innan bilen börjar rulla så sover han.

Alla hundarna är med här i Sälen, vilket gäng!!! En matfokuserad gamling, en tjurig löptik, en avundsjuk mamma som känner sig som en före detting och så terroristen, åh ni är underbara!!! Vi ska gå en promenad efter lunch, idag är det bara -10, när vi åkte upp var det -27 i byn.

Nu sover han äntligen, då kommer frågan, vad ska jag göra? Diska, städa, klä på mig, leka med datorn, fotografera en stilla valp så jag kan minnas hur liten och gullig han är, planera inför sommarens renoveringar av stugan eller bara sova....

Att bli jagad av mamma är både läskigt och spännande, det gäller att hålla undan svansen.

Jag ska lägga ut fler bilder men är inte på humör för det just nu. Det är så svårt att fota snöbilder..

22 januari 2010

Nu är valparna så stora att det är dags att flytta!

Det är så tråkigt, det har varit så kul att ha dem springande runt fötterna. Jag troudde nog att det skulle vara svårare och jobbigare att ha en vinterkull, speciellt en vinter då termometern varit långt ner länge. Alla kullar är så olika, visst var det en intensiv start men efteråt har det varit en mycket enkelt valpkull. Vi kommer att sakna dem. Sista veckan har ljudnivån varit väldigt hög, speciellt sista lekstunden då resten av familjen sover.

Förra veckan på måndagen genomförde vi valptestet, exakt på 8-veckorsdagen. Jag vet inte om det är rätt tidpunkt, det tåls att tänka vidare på. Likaså några av övningarna borde nog anpassas mer, kanske... På tisdagen hade vi besök av Kelmis ägare Liisa med sällskap och hon gillade hans gulliga valpar, det gör vi också! På fredagen var det väldigt pirrigt, det var dags för valpbesiktningen. Alla valparna gick igenom utan anmärkning, så skönt!!!

På lördagen åkte de två första, Troy och Yasper och på söndagen åkte Lykke tillsammans med mormor Dolly hem till Vallentuna. Dolly trivs så bra hemma hos Mats och Carin och de trivs med henne så hon får bo kvar där och de kan behöva lite hjälp att uppfostra Lykke. Vi kommer att sakna Dolly och vem som kommer sakna henne mest, det vet vi, Bamse blev så glad när han fick träffa henne, pusskalas!

Igår tog vi gänget och åkte till golfbanan. Bamse gick lös och styrde flocken, stolt som en tupp. Han är en sån där farbror som man är lite rädd för men ändå inte på riktigt, en sån som försöker vara arg men egentligen inte är det. Det nästan syns utanpå valparna hur det pirrar i magen då de retar honom. Han är bäst!!!

Idag har vi lämnat Melody på Arlanda. Susanne kom och hämtade henne. Maya och Hyalmar följde med vinkade av. Det gäller att inte titta en sista gång för då kommer tårarna. Det gjorde jag men lyckades hindra tårarna då men nu kommer de, Österrike är långt bort. Men när den sista åker blir det alltid lite sorgset, vilken tur att vi har Hyalmar kvar. Nu är jag trött, skönt trött och det är fredag!

Bilder kommer lite senare

7 januari 2010

Grattis Ingela och Jill!

Idag blev Nelly BIM och Freya 3e bästa tik med CK på My Dog i Göteborg! Jättekul o Grattis!!!!

Igår var en valp försvunnen, vi letade och räknade gång på gång men kom bara till fyra, till slut återfanns hon längst inne i garderoben bland skor och andra bra saker. Nu kan man hitta sovande valpar överallt och de blir härligt trötta efter att ha varit ute i snön och lekt.

Sent i natt faxade jag registreringsansökan för valparna till SKK, redan i eftermiddags fanns de på Hunddata, det imponerar!!! Valparna kommer att heta Mattssons förstås i förnamn och Troy, Yasper, Hyalmar, Melody och Lykke i efternamn. Det är snart bara en vecka kvar, tiden går för fort...jag tror jag behåller dem... åtminstone en.

Lycka till imorgon, Ingela och Jill!

 

 3 januari 2010

 

Händelserika dagar trots att man bara är hemma. Valparna börjar upptäcka nya rum i huset och det är inte enkelt att gå dit obemärkt. En av valparna upptäckte Mayas favvo-ställe i tvättstugan och blev överlycklig. Vi hade goda vänner på besök som blev störtförälskade och deras stora fråga var hur vi skulle kunna skiljas från dessa underbara varelser! Det kommer inte vara så svårt för nu gäller det är säkra allt som ska finnas kvar i huset och värre blir det för varje dag. Min lilla orkidésamling har fått påhälsning och de knoppar som fanns finns inte längre. Vi hann helt enkelt inte så jag får nog starta om. I går kväll attackerades granen, den kommer nog inte finnas kvar så mycket till tjugondag Knut, kanske granen springer ut av sig själv i år.

Det är mycket jaktlek som gäller för denna kull. Att reta Bamse är också väldigt spännande, inte lika läskigt längre när han blir sur utan gör saken ännu mer spännande. Bamse har för övrigt på sitt sätt stått i centrum flera gånger. En dag ramlade han ner från trappen, (vid sidan av trappen, saknar räcke:-O) en rejäl luftfärd och landade på huvudet med en ordentlig smäll. Han blev lite omskakad men så började svansen är gå och var snart på benen igen. På kvällen ville han först inte ha sin älskade tuggpinne och antagligen mådde han lite illa en stund men det var det enda tecknet på hans flygtur. Jag var tvungen att fråga Birgitta om det är en katt vi köpte, hur många liv har han? En annan kväll hade han två ep-anfall, de var väntade, för det var ett tag sedan han hade något och det kändes nästan skönt att det var avklarat.

Maya är fortfarande lika glad och lekfull mot sina valpar, det enda är att valparna gärna diar henne. Hon har tyvärr fått en del mjölk och vi som tyckte att avvänjningen skulle bli en enkel match. Vissa av valparna är ivrigare än andra, andra vill hellre få mjölkersättning och blir så glada och skäller på kvällen när mikron går igång.

Trots kylan på -10 fick de gå ut en kort stund idag, men det varade inte många minuter innan det blev för kallt för dem. Jag och Ting hade ambitionerna att fotografera dem i solnedgången, haha. Vi hann väl ta enstaka bilder innan det var dags att bära in dem igen. En valp hann faktiskt bajsa ute!

Ted var igår tvungen att göra en dagsutflykt till Sälen. Petra var i stugan med några kompisar och när de precis kom fram gick bilen sönder. Det var dock inte bara vår bil som hade gått sönder i kylan så verkstan hann inte med att fixa vår bil. Som tur var anade vi med stor säkerhet att fläkten hade lagt av, så Ted hade köpt reservdel innan nyårsstängningen. Det tog honom tjugo minuter att byta fläkten plus 90 mil att köra! Otur för tjejerna att de inte hade en bil att åka med däruppe men tur i oturen att stugan ligger på gångavstånd till det bästa nyårsfirandet på HC!

Helen har precis börjat övningsköra och igår var hon ute på sin fjärde tur och jag satt bredvid för första gången. Jag och Ted är väldigt synkroniserade i både teori och körning men fokuserar på lite olika perspektiv när vi lär ut. Helen har lite taggar utåt mot sin mamma just nu, alla budskap tas som kritik och hon hamnar i försvarsställning för det mesta (jag kommer ihåg känslan:-)). I bilen tog det 2,5 km innan första tårarna kom. Efter ett kort resonemang om vad jag fokuserar på så kunde vi köra vidare och jag är väldigt imponerad av hennes bilkörning, duktig flicka!

Ting och jag planerar året 2010, valpkullar, utställningar och andra aktiviteter. Jag kommer inte gå på någon universitetskurs. Den i Sthlm var väldigt rolig att gå och jag rekommenderar den verkligen, den kommer att gå igen till hösten. Den i Linköping är jag mycket besviken på, det finns fortsättning till våren men jag avvaktar ett år. Kurslitteraturen kom ut uppdaterad i våras och det stod att att skulle införskaffa den tidigt. Jag beställde min i maj/juni och fick den lagom till kursstart i augusti. Då meddelades att man skulle utgå ifrån gamla upplagan trots att mycket var omskrivet och inaktuellt i den gamla och den versionen gick inte att få tag på. Vi fick visserligen pdf-filer men att läsa på dator eller skriva ut flera hundra sidor...Bland annat så angavs att hundarna var doministicerade av troligen varg och schakal, det som är idag är vetenskapligt fastslaget att det inte finns någon hundras som härstammar från schakal. När jag påpekade detta fick jag inget svar. Det svalkade mitt intresse för kursen ordentligt, vad mer felaktigt ingår i kursen?

Inatt har isen lagt sig på Mälaren, det är underbart!!! Bamse och jag har varit nere och provat den vid strandkanten. Imorgon ser vi säkert första skrinnaren och om några dagar kan vi ta oss en längre tur, kanske vi kommer till Röskär i år igen!

Vid nyår brukar jag summera det gångna året och även blicka framåt. Förr så satte jag upp mål, konkreta mål, dessa blev sedan degraderade till förväntningar och önskemål, som i sin tur degraderades till förhoppningar. År 2010 finns det endast ett ord som uttrycker en försiktig önskan, hälsa. Inte bara för egen del, utan även för familjen och hundarna. Precis när jag skrev detta i min dagbok fick Bamse ett anfall, vad det var för tecken vet jag inte men han är en äldre herre. Jag önskar hälsa även för mina vänner, alla läsare och medmänniskor. Hälsa är så viktigt,  självklart för många men långt ifrån alla. När friska människor önskar sig hälsa och att få vara frisk, det tycker jag är stort, då har man förstått sin egen lycka. Vi som inte har tillräcklig hälsa hittar lycka i andra ting och att få må bättre en dag kan betyda mycket. Jag vill använda ordet hälsa för det betyder så mycket, egentligen allting!

Jag hälsar dig!!!

 

Nyårsafton den 31 december 2009

Nu är valparna sex veckor och har lärt sig att skälla! Det är svårt att ha dem ute i kylan men benen behöver spring och springer gör de, springer för fullt runt i huset och leker. Mer om valparnas julaktiviteter kan du se nedan. Du kan också se nya fotografier på varje valp om du klickar här.

 

Welcome | Mattssons' dogs | Mattssons' family | Our philosophy | The breed-kooikerhondje | Dogs and training | Kooiker activities | Gallery | Words | Links | Contact
Copyrights © 2005-2010 Mattssons Kennel, all rights reserved | mattssons(a)kooiker.se | phone +46 (0)856032994 | Ekerö | Visitor counter